Hva lærer du i Geofag 1?
- å observere, beskrive og kjenne igjen bergarter og landskapsformer
- å forstå vannets kretsløp og årsaker til endringer i vær og klima
- du lærer om skred, jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd, samt årsaker til ekstrem flom og tørke
- praktisk arbeid – både på skolen og ute i nærområdet. Du skal lære å hente ut informasjon fra feltarbeid, geologiske kart, satellittbilder og statistikk, og videre bruke dette til geoforskning
- du skal bruke det du lærer i geofag til å utforske flere forskjellige geofaglige tema gjennom skoleåret, og du vil bli godt kjent med de geofaglige forholdene i nærområdet
Hvilke forkunnskaper trenger du?
Geofag 1 bygger videre på naturgeografi og enkelte tema fra naturfag. Det er derfor en fordel at du har god kontroll på disse fagene før du begynner eller at du leser deg opp parallelt. Det kan også være en fordel å ta andre realfag, men det er ikke et krav. Hvis du velger å gå videre med Geofag 2 får du fordypning i Geofag.
Hva sier elevene om Geofag 1?
«Geofag skiller seg fra de andre fagene ved at det er mye praktisk arbeid og at vi får dra ut i felt. Vi arbeider med å forstå prosessene på jorda fremfor å pugge fakta.»
«Det er mye variert undervisning, og vi kan bruke det vi lærer når vi er ute i naturen»
«Geofag er et interessant og annerledes fag. Vi har feltarbeid, noe som er veldig kjekt. Det er gøy å lære om prosessene på jorda som vi kan observere i nærområdet»
Geofag 2
Geofag 2 er et realfag med mange spennende tema. Faget baserer seg på en fordypning av naturgeografien du hadde i VG1. Geofag 2 tar for seg emner som klimaendringer, havstrømmer, ozonlaget, dannelsen av olje og gass, fornybare energikilder, berggrunnen, ferskvann som ressurs og værvarsel.
Faget har også stort fokus på at du skal være en aktiv elev som utforsker geofaglige forskningsmetoder. Visste du for eksempel at du i geofag 2 skal registrere det lokale været og på bakgrunn av det utarbeidet ditt eget værvarsel? Eller at vi to ganger i året måler ozonnivået utenfor skolen? Vi reiser også på ekskursjoner i nærmiljøet og jobber med mange spennende og ikke minst dagsaktuelle temaer.
I en verden som i større og større grad blir preget av klimaendringer, mangel på ressurser og andre miljøforringelser, gir geofag 2 deg muligheten til å forstå og drøfte disse problemstillingene.
Geofag 2 kan du ta både i VG2 og i VG3 og det bygger ikke på geofag 1. Det betyr at du kan ta det uten, samtidig eller etter geofag 1. Ved å ta geofag 1 og geofag 2 vil du får fordypning i geofag.
I Geofag 2 kan du komme opp i enten muntlig-praktisk eller skriftlig eksamen.
Les mer om lærerplan for Geofag 2 på udir.no