Hva er Fysikk? Passer det for deg?
Menneskene har alltid undret seg over naturen og vært opptatt av å forstå den. Gjennom eksperimenter, observasjoner og teoretisk arbeid er fysikerne kommet langt i å finne grunnleggende prinsipper og lover som beskriver og forutsier fenomener i naturen og universet. Fysikkfaget skal bidra til forståelse av natur, teknologi og relaterte fenomener i dagliglivet.
Faget bruker matematikk til å modellere og beskrive virkeligheten. Fysikken på dette nivået krever ikke toppresultater i matematikk, men du bør like matematiske problemstillinger. Sliter du med matematikk i vg1 er dette kanskje ikke rette programfaget for deg.
For Fysikk 1 anbefales at du har 1T fra vg1 og tar faget i kombinasjon med R1 eller S1. For programfaget Fysikk 2 anbefales det sterkt å ta faget i kombinasjon med R1 og R2.
Hva lærer du i Fysikk 1
I dette faget lærer du om krefter, energi og bevegelse. Vi ser på elektrisitet og studerer elektriske kretser både i teori og praksis. Verdensrommet med stjerners liv og oppbygning studeres og vi prøver å forstå hva som har skjedd med universet fra The Big Bang for 13 milliarder år siden og fram til i dag. Atomfysikk med Einsteins berømte formel E = mc2 gis et innhold og teorien bak bølgebevegelser beskrives med matematikk.
Fysikk 1 gir 0,5 realfagspoeng.
Hva lærer du i Fysikk 2
I Fysikk 2 lærer du mer om krefter, bevegelse og bevaringslover. Matematikken fra R1 brukes aktivt. Vi ser på gravitasjon, elektromagnetiske felt og krefter. Moderne fysikk dekkes med Einsteins spesielle og generelle relativitetsteori og noen av kvantefysikkens merkelige fenomener. Matematikken her er mer krevende enn i Fysikk1 og du bør nok interessere deg for fysiske fenomener for å velge dette faget.
Fysikk 2 gir 1 realfagspoeng.
Hvorfor lære Fysikk?
Gjennom eksperimenter, observasjoner og teoretisk arbeid vil fysikken kunne gi svar på noe av det vi undrer oss ved i naturen fra de minste byggesteinene til det store universet.
Programfaget skal gi økt innsikt i naturvitenskapelig tankegang. Spesielt Fysikk1 er et viktig grunnlag for flere studier i høyere utdanning.
Hvordan lære fysikk?
Fysikkunnskaper tilegner man seg ved en kombinasjon teorilesing, oppgaveløsing og utføring av eksperimenter. Jevn jobbing gjennom skoleåret er en forutsetning for å lykkes med faget.